fbpx

Creativitatea – o abilitate necesară?

Ca trainer, mi se solicită frecvent să ajut oamenii să fie mai creativi. Se caută tot felul de metode și instrumente pentru creşterea creativităţii. Da, există. Toate acestea sunt însă tehnici pe care mintea noastră le poate folosi atunci când înţelege că are nevoie de ele – le discut în cadrul programelor NEVA Training.
Cum ar fi însă dacă ai descoperi cum să fii creativ tot timpul? Să înțelegi care este baza întregii povești și să integrezi treptat în viața ta această abilitate, astfel încât să devii cu adevărat CREATIV, oricând dorești și în toate situaţiile de viață? 😊
Mai Mult
Ca să fie clară problematica, a fi creativ înseamnă a avea idei noi, inedite și unice, deci să poți, la un moment dat, să produci ceva complet diferit de ceea ce știai. Și de ce este atât de greu oare?
Mintea noastră lucrează cu tipare – căi neuronale deja ”bătătorite”, deci rapide, ”la îndemână”, dar și confortabile; ne ajută maxim în toate activităţile de rutină, dar ne și limitează. Din acest motiv, atunci când aud ceva ce nu se potrivește cu tiparele mele (ceea ce știu deci), am tendința să spun ”nu sunt de acord”, fie că e vorba de oameni, păreri sau situaţii diverse. De la acest banal exemplu, începe ciclul care oprește creativitatea. Repetând acest ”NU sunt de acord”, nu las extinderea propriei hărți mentale, rămân deci în ”cutia” mea, unde totul este așa cum știu, conform tiparelor mele și unde, evident, nu mai există idei noi, oricât aș căuta.
Cum ar fi însă dacă aș da o șansă reală ideilor/oamenilor/situaţiilor DIFERITE de credințele mele? Dacă în loc de ”Nu sunt de acord”, m-aș întreba ”Ce a vrut să zică?” sau ”Ar putea oare funcţiona ideea asta trăznită? Și dacă da, în ce condiţii?”
Ca să ajung să gândesc așa ar trebui să mă opresc din a evalua/cataloga/judeca ceea ce alţii spun sau fac și să iau respectiva informaţie ca atare. Ea ESTE și doar atât. Privirea detaşată și obiectivă, fără analiză, înseamnă ACCEPTARE, adică adevărata DESCHIDERE. În plus, ca să o ai, este nevoie să fii PREZENT, atent, conectat la ceea ce se întâmplă acum.
Starea de PREZENT complet, conștient, total, vine cu o cantitate uriașă de informaţie dacă o lași, adică dacă o ACCEPȚI așa cum este. Este modul prin care îți poți expanda cunoaşterea, modul prin care ”cutia ta” devine mai mare, mai plină, mai diversă, permițând astfel mai multe conexiuni/corelații între elemente, generând mai departe idei noi, la care nu aveai acces înainte. Este modul prin care îți poți crește constant, sănătos și valoros, CREATIVITATEA.
Este, de fapt, atât de SIMPLU să fii COMPLEX! 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>