Integritatea – trăsătură de bază în leadership
În fiecare aspect al vieții noastre depindem de integritatea celorlalți, iar alții fac același lucru cu noi. De aceea, este atât de frustrant să descoperim că cineva în care aveam încredere nu a fost sincer sau nu a respectat regulile.
Integritatea este una dintre trăsăturile esențiale și admirate în management și leadership. Totuși, în lumea de astăzi, de multe ori, pare să lipsească. Mulți manageri care se vor a fi lideri uită importanţa ei, astfel că poartă diverse măști pentru a-și ascunde adevăratele intenții.
Mai MultIată 7 măști pe care le poartă unii lideri:
1. Oratorul (masca 2 Fețe / The Two Face mask) – are nu doar 2 fețe, ci și ”două limbi”, care pot pot suna extrem de persuasiv și sincer; buze fervente, care sună elocvent și persuasiv, dar care ascund adevăratul caracter. În spatele măștii orbitoare se află adevăratele intenții. Cei care populează foarte mult această categorie sunt politicienii. Cu toate acestea, acțiunile lor îi expun și îi arată, până la urmă, așa cum sunt.
2. Avocatul (masca celor 3 Muschetari / The 3 Musketeers mask) – „Unul pentru toți și unul pentru unul.” Toți sunt pentru mine, pentru mine și pentru mine. Dragostea de putere este principalul său factor motivator. Proclamă în exterior că este concentrat pe oameni și că prioritatea lui este echipa, dar, în spatele ușilor închise, îl interesează doar propria persoană. Face orice pentru ”a da bine” și pentru a-și menține status quo-ul, chiar și în detrimentul echipei.
3. Filantropul (masca Robin Hood / The Robin Hood mask) – dă cu mâna dreaptă, dar în secret ia înapoi cu mâna stângă. Sub această deghizare, acest tip de lideri oferă public și în mod deschis, gândit, strategic, astfel încât să fie văzuți. Dacă nu ar exista fanfară, nu ar sprijini nicio iniţiativă caritabilă, de care, de fapt, nici nu îi pasă. Important e ca lumea să vadă că face fapte bune; atât.
4. Obscurul (masca Iron Man / The Iron Man mask) – abia își arată adevăratele sentimente sau latura umană; crede că trebuie să aibă o imagine publică dură. Adoptarea acestei strategii personale îl înstrăinează și îl îndepărtează pe oameni. Prin faptul că nu prezintă nicio vulnerabilitate, astfel de lideri nu dezvoltă conexiuni profunde semnificative și nu construiesc relaţii autentice cu echipa lor.
5. Blândul (masca Mister Fantastic / The Mister Fantastic mask) – pare umil, blând, chiar emoțional, interesat de oameni când, de fapt, are un mare complex de superioritate. Cu toate acestea, adevărata sa față se dezvăluie în momente ”nepăzite” și doar în interacțiuni individuale, atunci când devine alt om.
6. Priceputul (masca Fantoma de la operă / The Phantom of the Opera mask) – își ascunde imperfecțiunile în favoarea unei imagini lustruite. Cerințele sau așteptările pe care societatea le creează îl fac să se simtă mediocru și inadecvat. Se simte incomod în propria piele, astfel că încearcă să se ridice la un ”nivel dorit”; poate chiar să folosească metode lipsite de etică pentru a se potrivi. Totuși, se simte cât de mult tânjește după statut.
7. Conformistul (masca Schimbătorului / The Shape-Shifter mask) – apare atunci când top managementul pune presiune asupra acestui tip de manager pentru a-și schimba principiile. Este posibil ca stilul său să nu se potrivească cu respectiva cultură organizaţională, astfel că ”joacă” în siguranță pentru a-și păstra poziția și privilegiile. Doar urmează ordinele și nu emană loialitate față de angajați. Este demotivant să lucrezi pentru un manager care nu își susține echipa. Dacă faci o greșeală, acest manager se transformă rapid în judecător, juriu și călău. Este greu să simți pasiune pentru un loc de muncă când experimentezi așa ceva.
În era rețelelor sociale, în care viața personală și profesională a liderilor este adesea împletită în mod transparent, masca devine în cele din urmă evidentă. Încrederea odată pierdută este greu de recâștigat. Integritatea necesită introspecție umilă. Ne cere să facem ceea ce este correct, nu ceea ce este ușor. Acțiunile noastre trebuie să oglindească cuvintele noastre în toate fațetele vieții.
Și, de fapt, e atât de simplu! Totul începe cu ținerea de cuvânt, luarea deciziilor corecte, comunicarea onestă, asumarea responsabilității, tratarea celorlalți cu demnitate și respect și acordarea de credit acolo unde se cuvine. Iar dacă nu ai integritate, oamenii nu vor avea încredere, nu te vor crede și nu te vor urma. Dacă nu ai integritate, nu ai nimic.
Traducere și adaptare după Brigette Hyacinth, ”Integrity Matters Most in a Leader”